ظروف سرامیکی
ظروف سرامیکی
ظروف سرامیکی آن دسته از ظروفی می باشند که تازه وارد بازار ظروف شده اند. شکل ظاهری آنها به این صورت می باشد که میان فلز ظرف که میتواند از چدن، آلومنیوم و… باشد. و غذا یک لایه سرامیک قرار گرفته است که از چسبیدن غذا و تماس فلز ظرف با غذا جلوگیری می نماید.
نسل دیگر این ظرف ها ظرف نانو سرامیک می باشند که این ظرفها در صنعت ظرف سازی حدود یک یا دو سال پیش در بازار عرضه گردیده است. ظروف نانو سرامیک تا الان بعنوان آخرین ظرف از نسل ظرف ها نچسب می باشند. البته لازم به ذکر می باشد که تا الان این ظروف به علت قیمت بالای خود آنقدر محبوب نشده اند.
اگر گمان می نمایید که ظروف سرامیکی، جنسشان از سرامیک می باشد این تفکر به طور کامل اشتباه بوده به این دلیل که از جنس سرامیک نمی باشد. تنها یک روکش سرامیکی دارند. روکش سرامیکی این ظرف ها نیاز به نگهداری دارند. به این دلیل که ترکیبات سرامیکی این لعاب در حالتی که از آن درست استفاده نشود از میان می رود و موجب می شود که ظرف پس از مدتی کارایی قبل را نداشته باشد.
انواع ظروف سرامیکی
- ظروف سرامیکی سفید
- ظروف سرامیکی با روکش سرامیکی
ظروف سرامیکی با روکش سرامیکی بدنه ای از جنس فلز دارند و روی سطح آنها لایه ای از سرامیک بعنوان روکش استفاده شده است. قطعه ی فلزی ظرف اغلب از جنس آلومینیم است به این دلیل که میتواند به خوبی گرما را منتقل کند. یکی از مزیت های این گونه ظرف ها با روکش سرامیک این می باشد که سطح نچسب آنها عاری از مواد سمی است. این سطح سرامیکی همچنین از نفوذ عناصر فلزی موجود در بدنه ظرف به درون غذا جلوگیری می کند.
طریقه نگهداری
این نکته را به یاد داشته باشید که هرگز ظروف سرامیکی را پیش از آغاز پخت و پز روی گاز قرار ندهید بلکه در اول مواد غذایی مورد نظر را داخل ظرف بریزید و سپس آن را روی حرارت بگذارید. به این دلیل که با این کار لایه سرامیک آسیب می بیند. و ترک های ریزی می خورد. از طرفی این ترک ها خیلی ریز هستند و موجب می شوند در طول زمان کارایی خود را از دست بدهند.
هیچگاه ظروف سرامیکی داغ را در آب سرد نگذارید. به این دلیل که تغییر ناگهانی دما، سبب می شود که ظروف با گذشت زمان استحکام و دوام خود را از دست بدهند. حالا اگر می خواهید که ظرف هایتان دوام خوبی داشته باشند. و کیفیت خود را حفظ نمایند از تغییر دمای ناگهانی ظرف خود جلوگیری نمایید.
دقت نمایید که کف ظروف سرامیکی خیلی حساس می باشد به همین علت شما بایستی مراقب خراش برداشتن کف این ظروف باشید. پس در زمان شست و شوی این ظروف از اسکاج های سیم دار و در زمان پخت غذا از قاشق های فلزی استفاده ننمایید.
جهت نگهداری این ظرف ها دقت نمایید که هرگز این ظرفها را داخل هم قرار ندهید. شاید این موضوع که فضای کافی برای نگه داری ظرف ندارید شما را به این فکر فرو ببرد ولی هرگز این کار را نکنید به این دلیل که قرار دادن ظروف سرامیکی داخل هم به معنی خش انداختن روی سرامیک داخل ظرف است.
مزایای ظرفای سرامیکی
- با خیال راحت میتوانید ظروف سرامیکی را داخل ماشین های ظرف شویی قرار دهید.
- با استفاده از این ظروف میتوانید در زمان پخت و پز از روغن کم تری استفاده نمایید به این دلیل که غذا به آسانی به ظروف سرامیکی نمی چسبد.
- به علت مقاومت بالا، سازگاری بالایی با انواع قاشق های فلزی دارند.
- به علت اینکه دارای یک لایه سرامیک می باشند و به این دلیل که سرامیک یک ماده طبیعی نیز است در نتیجه طعم غذا را تغییر نمی دهند. همچنین لایه سرامیکی، گرما را بصورت یکنواخت عبور می دهد.
- میتوانند گرما را حتی بعد از خاموش شدن منبع حرارت نیز حفظ نمایند.
- به علت قدرت بالای نچسبی، تمیز کردن آنها به راحتی می باشد.
- در طرح ها و رنگ های گوناگونی در بازار وجود دارند و جزء ظروف زیبا و متنوع محسوب می گردند.
- در مقابل غذا های اسیدی واکنش نشان نمی دهند.
معایب ظروف سرامیکی
- جهت پخت و پز با حرارت بالا مناسب نمی باشند.
- نسبت به دیگر ظروف آشپزخانه، قیمت و هزینه بالاتری دارند.
- بر اثر ضرب دیدگی ممکن است دچار ریزش شده و پس از مدتی خاصیت نچسب بودن خود را از دست بدهد.
- خالص ممکن است کمی سنگین باشد.
- شکننده می باشند، هر چند جهت تولید آنها از تکنولوژی خاصی استفاده شده تا آنها را مقاوم نماید، ولی به هر حال در زمان استفاده از آنها بایستی کمی احتیاط نمود.
ویژگی ها و خصوصیات ظروف سرامـیکی
- جزء ظروف نچسب می باشند.
- علاوه بر شعله مستقیم قابل استفاده در انواع فر و مایکروویو نیز می باشند.
- توانایی تحمل دمای بیش تر از 2000 درجه فارنهایت را دارد.
- به صورت برابر حرارت را پخش می نمایند.
- دارای دوام و ماندگاری بالایی هستند.
- فلز سنگین و خطرناک همانند کادمیم را ندارند.
تمیز نمودن ظروف سرامیکی خیلی آسان می باشد به این دلیل که سرامیک جزئی از بدنه این ظروف است. حتی بعضی از این ظروف را میتوان بوسیله سیم ظرفشویی شست. ولی پیش از آن فراموش نکنید که بایستی دستور العمل تولید کننده را مطالعه کنید.
نیاز است بدانید که دستگیره های ظروف سرامیکی نیز اغلب از جنس سرامیک بوده. در نتیجه هیچ نگرانی در مورد جدا شدن دستگیره ها از ظروف سرامیکی نداشته باشید. علاوه بر آن این عامل موجب می شود که استفاده از این ظروف در فر، مایکروفر و مایکروویو بلا مانع باشد. این ظروفدارای لعابی می باشند که از آنها در مقابل خراش ها و ضربه ها محافظت نموده و آنها را به ظروفی سر سخت تبدیل کرده است.
جالب است بدانید که خاک رس هم یکی از عناصر تشکیل دهنده ی ظروف سرامیکی می باشد. همچنین برخی از عناصر مانند کربن یا سیلیکون میتوانند برای مواد تشکیل دهنده این ظروف در نظر گرفته شوند.